Navigatie

Professionalisering schoolbestuur

Bestuurlijke visitatie PO


Dit jaar start PEP Onderwijsadvies met bestuurlijke visitatietrajecten onder leiding van drs. Wim Kaizer. Hij is onderwijskundige en heeft veel ervaring als bestuurder (INOS Katholiek Primair Onderwijs Breda), toezichthouder (o.a. PABO Amsterdam/Alkmaar) en auditor (o.a. Excellente school en Scholen aan Zet). 

Wat levert bestuurlijke visitatie u op?

  • Reflectie op bestuurlijk handelen. Wat gaat goed en wat kan beter?
  • Zicht op onderwijskwaliteit. Doen we de goede dingen en doen we de dingen goed?
  • Ervaring met zelfevaluatie. Hoe komen we snel tot de kern met de juiste scherpte?
  • Ontwikkeling tot lerende organisatie. Hoe verbinden we de professionele ontwikkeling van het bestuur met de ontwikkeling tot lerende organisatie?

Aanpak

De bestuurlijke visitatie begint met een zelfevaluatie van de bestuurder. Het is mogelijk om hier met de andere bestuurders aan te werken. Vervolgens kijkt de visitatiecommissie, met collega-bestuurders en Wim Kaizer als onafhankelijke voorzitter, naar de keuzes en ontwikkelingen van de organisatie. De bestuurder krijgt de bevindingen en adviezen in een rapportage die hij (of zij) kan gebruiken in zijn verbetercyclus.

De visitatie zelf duurt in principe één of twee dagdelen. Op dezelfde dag worden de bevindingen binnen de visitatiecommissie besproken en worden de eerste indrukken met de bezochte bestuurder gedeeld. De visitatiecommissie maakt een rapportage die, na instemming van alle commissieleden, binnen twee weken na de visitatie naar de betrokken bestuurder wordt gemaild. 

De opzet is dat na vier visitaties de bestuurders in staat zijn om zelf het visitatietraject te doen zonder ondersteuning van de externe voorzitter.

Aan dit traject kunnen 4 bestuurders meedoen. Hierdoor kunnen we het visitatietraject geheel op maat maken. De aanpak is zo praktisch en pragmatisch mogelijk. Bestuurlijke visitatie mag geen waterhoofd of een rituele regendans worden.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over een bestuurlijk visitatietraject of heeft u een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. U kunt ons bellen, mailen of uw vraag gewoon via het contactformulier onderaan deze pagina stellen.

 

 

 

© 2017 - 2019 PEP Onderwijsadvies | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel