P L A N N I NG  &  C O N T R O L 

Administratieve organisatie / interne control (AO/IC )


Volgens de Code goed bestuur moet een schoobestuur "periodiek en op gestructureerde wijze onderzoeken welke onzekere factoren het realiseren van zijn strategisch beleid en doelen in de weg kan staan". Hiermee wordt risicomanagement bedoeld. Een van de belangrijkste beheersmaatregelen die een schoolbestuur kan nemen is het goed inrichten en beschrijven van werkprocessen.

Een AO/IC levert uw organisatie een aantal voordelen op. Een AO/IC schept duidelijkheid:

  • over het doel van het werkproces
  • wie wat wanneer moet doen en hoe
  • waar in het proces de controlemomenten zitten
  • welke documenten, formulieren en systemen gebruikt moeten worden en
  • waar de risico's zitten en welke beheersmaatregelen zijn genomen 

Door het beschrijven en inrichten van processen wordt u zich ervan bewust of uw administratieve organisatie en interne control goed zijn ingericht of op onderdelen verbetering behoeven of efficiënter kunnen verlopen

Een goede AO/IC is niet in één middag gemaakt. Ook is een AO/IC per definitie maatwerk. Schoolorganisaties verschillen van elkaar, dikwijls ook qua administratieve organisatie. Het maakt uit of de organisatie haar administratie heeft uitbesteed of niet; of de organisatie bottum-up of top-down is georganiseerd; of de organisatie controle vooraf wenst of juist achteraf en of de organisatie één managementassistente heeft die alles moet doen of een stafbureau met meerdere medewerkers.

PEP Onderwijsadvies heeft veel ervaring met het opstellen van een AO/IC. Een onderwijsorganisatie in het PO/VO heeft gemiddeld 30 tot 40 processen. Wij adviseren om te starten met de 10 belangrijkste processen. Hierbij moet u bijvoorbeeld denken aan begroting, bestuursformatieplan, inkoop, betalen en aanname & ontslag van personeel. 

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw school of organisatie? Neem dan contact op met Clemens Geenen. Het verplicht u tot niets!

Wat zeggen klanten?

"Een goede AO/IC is een vereiste voor een onderwijsorganisatie om de basis op orde te hebben. PEP Onderwijsadvies heeft ons enorm geholpen om de AO/IC binnen SKOVV in kaart te brengen en deze te verbeteren zodat wij weer een up-to-date AO/IC handboek en processen hebben." (Nicolien Bredenoord Manager Finance & Control SKOVV)

Download hier folder (klik op afbeelding):

 

© 2017 - 2023 PEP Onderwijsadvies | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel